Δημοσιεύστε τα άρθρα σας! Οποιοδήποτε άρθρο έχετε σχετικό με το περιεχόμενο του blog, και θέλετε να το μοιραστείτε μαζί μας, στείλτε το στο email που θα βρείτε στο προφίλ μου. Share your knowledge!

Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

ΦΑΡΜΑΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ

Η Φαρμακοκινητική εξετάζει την απορρόφηση, την κατανομή, τον μεταβολισμό και την απέκκριση των φαρμάκων.

Η διάλυση και η απορρόφηση των δραστικών συστατικών ενός φαρμακευτικού προϊόντος είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εμφάνιση κάποιας συστηματικής φαρμακολογικής δράσης. Ανεξάρτητα από τον τρόπο χορήγησης, η τελική είσοδος του φαρμάκου στην κυκλοφορία καθορίζεται από τη διάβαση ποικίλων φραγμών, με την μορφή κυρίως βιολογικών μεμβρανών. Το ίδιο ισχύει και για την ενεργητική ή παθητική απομάκρυνση του φαρμάκου από τον οργανισμό. Γνωρίζοντας την λιποειδική φύση και τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών, γίνεται κατανοητό το γεγονός ότι οι λιποδιαλυτές ουσίες διακινούνται ευκολότερα μέσα στον οργανισμό, ενώ οι υδατοδιαλυτές και οι μεγαλομοριακές ουσίες συναντούν δυσκολία.
Βιοδιαθεσιμότητα ονομάζεται το ποσοστό της δόσης ενός φαρμάκου που τελικώς θα εισέλθει στη συστηματική κυκλοφορία. Η έννοια αυτή έχει σημασία κυρίως για όσα φάρμακα χορηγούντια από το στόμα.
Παράγοντες που επηρεάζουν τη βιοδιαθεσιμότητα είναι:
α. Η αποσάρθρωση και η διάλυση του φαρμάκου στα πεπτικά υγρά.
β. Οι διατροφικές συνήθειες.
γ. Το μέγεθος του δισκίου ή των κόκκων του περιεχομένου μιας κάψουλας.
δ. Η ποιοτική τυποποίηση των συνθηκών παρασκευής μιας συγκεκριμένης φαρμακοτεχνικής
μορφής.

Δείτε επίσης: ΦΑΡΜΑΚΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

Πηγή (αρχείο σε pdf)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

I found this site using [url=http://google.com]google.com[/url] And i want to thank you for your work. You have done really very good site. Great work, great site! Thank you!

Sorry for offtopic

gm4486 είπε...

thank you my friend.
I'm happy to notice that my blog is useful to non-greek audience.