Δημοσιεύστε τα άρθρα σας! Οποιοδήποτε άρθρο έχετε σχετικό με το περιεχόμενο του blog, και θέλετε να το μοιραστείτε μαζί μας, στείλτε το στο email που θα βρείτε στο προφίλ μου. Share your knowledge!

Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Συμπληρώματα: Προσωπική ιστορία του Mel Siff

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρκετά χρόνια πριν στο "Running Research News". Ακολουθεί ελεύθερη μετάφραση.

Ξεκίνησα να χρησιμοποιώ συμπληρώματα διατροφής εδώ και πολλά χρόνια, σε μια εποχή δεν ήταν ακόμη της μόδας και όροι όπως "αντι-οξειδωτικά", "ελεύθερες ρίζες" και "εργονομική ενίσχυση" είτε δεν υπήρχαν, είτε δεν είχαν παρεισφρήσει στην καθημερινή ομιλία.
Διατροφικά βοηθήματα έχουν χρησιμοποιηθεί, από τις πρώτες μέρες των ανθρώπινων συγκρούσεων, είτε στον πόλεμο είτε στον αθλητισμού (που κατά πολλούς τρόπους, είναι ένα είδος κοινωνικά αποδεκτής πολεμικής σύρραξης!). Πολλοί αθλητές και αθλητικοί επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου εμού, αναπόφευκτα διαβάζαμε ό,τι μπορούσαμε για τυχόν παράγοντες που θα μπορούσαν να παίζουν ένα ρόλο στην αθλητική προετοιμασία.

Ανακαλύπτοντας τα συμπληρωμάτων διατροφής

Εκείνοι από εμάς που ήταν επιστήμονες και εν ενεργεία αθλητές, δοκιμάζαμε όσες περισσότερες ουσίες μπορούσαμε (στα πλαίσια της λογικής). Στο κάτω κάτω, την εποχή πριν το antidoping, πειραματιζόμασταν με το οτιδήποτε σε μια προσπάθεια να κερδίσουμε το πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων μας.
Ευτυχώς, ο μακαρίτης πατέρας μου ήταν γιατρός και έτσι από έφηβος, ψαχούλευα τα εγχειρίδιά του για πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν τότε ειδικότητες όπως αθλητική επιστήμη ή αθλητική διατροφή. Τα βιβλία των Pattee και Hutchinson για τη Διατροφή (όπως επίσης και το εξαιρετικό βιβλίο του Kahn "Δομή και Λειτουργία του Ανθρώπου" 1943) αποτέλεσαν τις πρώτες αναφορές μου. Ακολούθησαν σύντομα οι συναρπαστικοί, αν και αμφιλεγόμενοι, τόμοι της Adelle Davis για την υγιεινή διατροφή, τα συμπληρώματα διατροφής , την υγεία και την ευεξία.

Διασπασμένο άμυλο ως συμπλήρωμα

Επίσης, αργότερα έτυχε να παρακολουθήσω και να εργαστώ σε ένα πανεπιστήμιο το οποίο συνδέθηκε με μερικές από τις πρώτες επιστημονικές έρευνες πάνω στο έμφραγμα του μυοκαρδίου, την αναπλήρωση υγρών και την ηλεκτρολυτική ισορροπία. Οι Dr. Cyril Wyndham και Nick Strydom δούλευαν σ' αυτή την έρευνα κατά κύριο λόγο για να λύσουν προβλήματα ενυδάτωσης, υπερθερμίας και ηλεκτρολυτικής ισορροπίας σε ανθρακωρύχους που εργάζονταν σε μεγάλο βάθος, σε πολύ θερμές συνθήκες στα χρυσωρυχεία της Νότιας Αφρικής.
Από αυτούς έμαθα την αξία της τακτικής αναπλήρωσης υγρών υδατανθράκων, σε συνδυασμό με βιταμίνη C, κατά την διάρκεια της άσκησης για να βοηθήσει στην πρόληψη της αφυδάτωση και του εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Ως δρομέας εκείνες τις ημέρες (το 1960), ακολούθησα αυτή τη συμβουλή και βρήκα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι πολλοί επιστήμονες αργότερα ισχυρίστηκαν ότι ανακάλυψαν αυτό που οι "Επιμελητές των Ορυχείων" έλεγαν εδώ και χρόνια. Ορισμένοι από αυτούς τους ίδιους επιστήμονες υπερασπίζονται τα πλεονεκτήματα των διαφόρων υδατανθράκων σε ποικίλες συγκεντρώσεις, συχνά με σκοπό την προώθηση εμπορικών προϊόντων (αναπλήρωσης υγρών).
Κάτι που φαίνεται να μην έχουν καταλάβει, είναι ότι πολλοί από εμάς τους Αφρικανούς απλά προτίμησαν να χρησιμοποιούν το διασπασμένο άμυλο (ζάχαρη) ως συμπλήρωμα, σε πολύ χαμηλότερο κόστος από αυτό των εμπορικών ποτών. Αυτό που φαινόταν πιο αποτελεσματικό σε μερικούς από εμάς ονομαζόταν "mageu" (προφέρεται κάτι σαν "Mah-gheh-oo"), ένα αρκετά παχύρρευστο αμυλούχο ποτό που φτιάχνεται από σόργο ή καλαμπόκι και αρωματίζεται με ζάχαρη, μέλι ή χυμό φρούτων. Τώρα διαπιστώνω ότι ορισμένοι επιστήμονες αναφέρουν την πιθανή αξία των σύνθετων αμυλούχων συμπληρωμάτων, ως αποτελεσματικά σε αθλήματα αντοχής. Περιμένω με ενδιαφέρον να δώ τη στιγμή που θα λανσάρουν μια τροποποιημένη εκδοχή της Αφρικανικής mageu, η οποία τυχαίνει να χρησιμοποιείται από έναν μεγάλο αριθμό ελίτ αθλητών μεγάλων αποστάσεων που υπάρχουν εδώ στην Αφρική.
©fitness-town.org

Συμπληρώματα για αθλήματα δύναμης

Την ίδια περίπου εποχή (1963) έμαθα από τις ρωσικές πηγές μου, τη σπουδαιότητα της προπόνησης με βάρη στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, καθώς και τη χρήση εργονομικών ενισχύσεων, όπως προσαρμοστές (adaptogens). Σύντομα, χρησιμοποίησα τις συστάσεις της Adele Davis πάνω σε θέματα υγείας ως πειραματισμό στον αθλητικό χώρο. Αφού διάβασα και τις δημοσιεύσεις του Natrodale, άρχισα να χρησιμοποιώ Βιταμίνη Ε (400 u.i.), βιταμίνη C, μαγιά μπύρας ή torula , καζείνη, ηλεκτρολύτες, L-λυσίνη, PABA, τη λεγόμενη "Vit B15" (πανγκαμικό οξύ), πεπτικά ένζυμα για να βοηθήσουν στην απορρόφηση των πρωτεϊνών (όπως π.χ. bromelain, papaine, λακτάση και πηκτίνη), πολύ αραιό διάλυμα υδροχλωρικού οξέος, δισκία απο φύκια, αποξηραμένο ήπαρ, δολομίτη, σεληνίου, β-καροτίνη, λεκιθίνη και πολλές άλλες ουσίες, που τελικά το μόνο που διαπίστωσα ήταν ότι διατηρούσαν σε καλή υγεία το τοπικό κατάστημα.
Την εποχή εκείνη άρχισα να ασχολούμαι με την άρση βαρών (αντί το στίβο), ένα πολύ πειθαρχημένο άθλημα, στο οποίο είναι σχετικά εύκολο να αξιολογήσεις τον αντίκτυπο νέων συμπληρωμάτων στην απόδοση. Μαζί με αρσιβαρίστες φοιτητές, πειραματιστήκαμε για χρόνια με τους χειρότερους και τους καλύτερους, αλλά δεν μπορώ να πω ότι παρατηρήσαμε κάποια σημαντική διαφορά με ή χωρίς τα συμπληρώματα.

Στεροειδή και αθλήματα αντοχής

Ορισμένοι από τους συναδέλφους μου αθλητές άρχισαν να πειραματίζονται με αναβολικά στεροειδή και δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι το συμπλήρωμα αυτό είχε τεράστια διαφορά στις επιδόσεις τους, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των γιατρών σε αυτό το στάδιο ισχυρίστηκε ότι η βελτίωση αυτή οφείλεται σε αυθυποβολή. Ενδιαφέρον είναι ότι τώρα, αρκετά χρόνια αργότερα έχουν αλλάξει την αρχική τους στάση.
Ωστόσο, εξακολουθούν να αγνοούν τα σχόλιά μας ότι τα ανδρογόνα αναβολικά στεροειδή (AAΣ) έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς και από αθλητές μεγάλων αποστάσεων. Κάποιοι από τους ντόπιους πρώην μαραθωνοδρόμους υψηλού επιπέδου μου έχουν εκμυστηρευτεί ότι έχουν χρησιμοποιήσει AAΣ όσο ήταν στις δόξες τους, αλλά οι αθλητίατροι, συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι τα ΑΑΣ είναι χρήσιμα μόνο στην αύξηση της δύναμης και της μυικής μάζας. Στη συνέχεια έκανα μια ανασκόπηση στη βιβλιογραφία, για να διαπιστώσω ότι τα AAΣ με βεβαιότητα ενισχύσουν φυσιολογικές διεργασίες που μπορούν να βελτιώσουν τις καρδιαγγειακές επιδόσεις. Πότε θα το παραδεχτούν αυτό οι "ειδικοί" επιτέλους;

Χορτοφαγία

Περίπου πριν από 30 χρόνια έγινα "χορτοφάγος" (αυστηρά χωρίς κρέας, αλλά με ψάρι), κυρίως για ηθικούς λόγους, αλλά αυτό δεν είχε καμία θετική ή αρνητική επίδραση στην ενασχόλησή μου με την άρση βαρών, παρά τα όσα οι φανατικοί και από τις δύο πλευρές λένε. Ούτε μείωσε τη χοληστερίνη ή την αναλογία LDL / HDL. Ίσως αυτό είχε να κάνει με το γεγονός ότι έτρωγα πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα. Ποιος ξέρει; Εκτιμώ ότι πρόκειται για προσωπική περίπτωση, αλλά οι εμπειρίες μου συμφωνούν με τα όσα οι πιο ειλικρινείς χορτοφάγοι φίλοι μου, έλεγαν για τις αθλητικές τους επιδόσεις.

Η χρήση απομονωμένων συμπληρωμάτων

Καθώς συνέχιζα την πορεία μου στο δρόμο των συμπληρωμάτων, άρχισα να παίρνω αμινοξέα, πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey), χηλικoύς ηλεκτρολύτες κτλ κτλ, αλλά ειλικρινά, δεν διαπίστωσα οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στην απόδοση μου. I αιτιολογημένη, τουλάχιστον, ότι η αυστηρή μου διατροφή και ο τρόπος ζωής μου ενίσχυαν την υγεία μου και με κρατούσαν εν ενεργεία αθλητή και δυνατό σε μια ηλικία, που οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μου φούσκωναν τις κοιλιές τους ή υπέφεραν από εμφράγματα.
Είχα όμως, ανακαλύψει ότι ορισμένα από τα συμπληρώματα βελτίωναν το ανοσοποιητικό μου και μείωναν τη διάρκεια των λοιμώξεων, όπως υπογλώσσια δισκία ψευδαργύρου, η echinacea και πολύ μεγάλες δόσεις βιταμίνης C. Οι "ομοιοπαθητικές" ουσίες δεν είχαν καμία αισθητή διαφορά σε κανέναν τομέα. Το γεγονός ότι κάθε λαχανικό και φρούτο περιέχει ένα τεράστιο αριθμό ουσιών που σήμερα ονομάζεται "φωτοχημικά" με έκανε να συμπεράνω ότι η χρήση απομονωμένων μακρο-και μικρο-θρεπτικών συστατικών πιθανώς μειώνει την αποτελεσματικότητά τους, έτσι ξεκίνησα να λαμβάνω όλα τα συμπληρώματα μαζί με τα φυσικά φυτά που τα περιέχουν.
Είναι προφανές ότι η ζωή εξελίχθηκε με ένα συνεργικό τρόπο, με πολύπλοκα μείγματα βιοχημικών, και όχι από εμπορευματοποιημένες απομονωμένες ουσίες που διάφοροι ερευνητές προωθούν ως τις πιο σημαντικές για τον οργανισμό.
Έτσι, εάν παίρνετε βιταμίνη C, είναι ίσως πιο λογικό να τη πάρετε μετά ή μαζί με ένα γεύμα που περιέχει εσπεριδοειδή (για τον εφοδιασμό με διάφορα φλαβονοειδή) ή πράσινες πιπεριές. Αν παίρνετε το β-καροτένιο, θα μπορούσατε να το συνδυάσετε με ένα γεύμα με καρότα. Ομοίως, συμπλέγματα βιταμίνης Β (που σχεδόν ποτέ δεν είναι ένα σύμπλεγμα με όλες τις ουσίες που δρουν συνεργικά με τη βιτ Β) θα πρέπει να συνοδεύουν ένα γεύμα συκωτιού, δημητριακά ολικής αλέσεως κοκ.
Αυτή τη προσέγγιση που την αποκαλώ "σύνθεση φυσικού-τεχνητού" συνεχίζω να τη χρησιμοποιώ μέχρι σήμερα. Αν και συνεχίζω να παίρνω πολλά από τα συμπληρώματα που προανέφερα (όχι όμως πρωτεΐνη), διαλέγω αυτό το σύνθετο τρόπο, σε μια προσπάθεια να μη διαταράξω αυτό στο οποίο έχει προσαρμοστεί ο οργανισμός εδώ και αιώνες ανθρώπινης εξέλιξης.
Ακόμη θεωρώ την αρχή της εξατομίκευσης μέγιστης σημασίας και βρίσκω το παλιό ρητό " η τροφή ενός ανθρώπου είναι το δηλητήριο ενός άλλου" πολύ σωστό. Συναφές με αυτό είναι και η αρχή της μεταβλητότητας, η οποία αναφέρεται στη διαφορετική αντίδραση του καθενός σε ορισμένα τρόφιμα. Μερικές φορές το σώμα σας σάς λέει ότι ορισμένες τροφές δεν είναι αυτές που το σώμα σας χρειάζεται σε μια δεδομένη στιγμή. Πολλοί μιλούν για ανεξήγητη "φουσκαμάρα", άλλοι για πρόχειρο φαγητό, αποτελούν ωστόσο ενδείξεις για τη σημασία των συναισθημάτων και της διαίσθησης που μας καθοδηγούν να βλέπουμε τις ανάγκες και τις ελλείψεις του οργανισμού μας.
Ομοίως, η αρχή του χρονοδιαγράμματος (η κατάλληλη χρονική στιγμή για το τί τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή του προπονητικού κύκλου) θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Ένα ισορροπημένο σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες πρωινό είναι σημαντικό για να διασφαλίσει ότι η ενέργειά δεν θα κάνει την τυπική απογευματινή βουτιά, όταν κάποιος ετοιμάζεται για προπόνηση, αν και συχνά πηγαίνω για προπόνηση χωρίς να έχω φάει ευμεγέθη γεύματα (μόλις λίγα καρύδια και ορισμένα φρούτα) όλη μέρα και αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει τις επιδόσεις μου.

Διατροφή και καρδιακή νόσος

Το είδος της διατροφής (και προπόνησης) που ακολουθούσα, οδηγούσαν πάντοτε τους γιατρούς φίλους μου να με αναφέρουν ως ένα πρότυπο υγιεινού, αν και κάπως υπερπειθαρχημέμου, τρόπου ζωής που θα με οδηγούσε σε μια υγιεινή και μακρά ζωή. Και εγώ συμφωνούσα μαζί τους, ιδίως από τη στιγμή που συνέχιζα να είμαι υγιής και δυνατός στα 50 μου.
Τότε, έπαθα μια εντελώς απρόσμενη μαζική καρδιακή προσβολή το 1997, ενώ έκανα μάθημα σε φοιτητές στο πανεπιστήμιο όπου εργαζόμουν. Αυτό ακολουθήθηκε σε λίγες μέρες από ένα έμφρακτο κατά τη διάρκεια του οποίου το ΗΚΓ "ισοπεδώθηκε" για αρκετά λεπτά. Λίγο αργότερα έκανα τετραπλό bypass. Έτσι, θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλη αυτή η υγιεινή διατροφή, η προπόνηση και η αυτοσυγκράτηση είχαν λίγα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα! Τέλος πάντων, μέχρι αυτές τις ημέρες εξαρτώμαι σχεδόν εξ ολοκλήρου από λειτουργικά τρόφιμα για τη φροντίδα της καρδιάς μου παρά από φάρμακα.
Ιατρικές αναλύσεις έδειξαν ότι δεν παρουσίαζα κανέναν από τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου όπως, οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, αυξημένη χοληστερίνη, κάπνισμα, κατάχρηση ναρκωτικών, υπερβολική κατανάλωση κρέατος κλπ. Ορισμένοι γιατροί ισχυρίστηκαν ότι μολύνθηκα από chlamydia pneumoniae οργανισμού που μου προκάλεσαν την τεράστια αθηρωματική πλάκα. Άλλοι λένε πως δεν θα είχε επιβιώσει αν δεν είχα ζήσει τόσο υγιεινά και πειθαρχημένα όλη μου τη ζωή. Άλλοι λένε πως έχουν τρομοκρατηθεί, διότι αφού συνέβη σε μένα αυτό μπορεί να συμβεί και σ 'αυτούς - γιατί να ανησυχούμε για την υγεία μας λοιπόν; Ποιος να ξέρει ποιος είναι ο σωστός; **

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ


Αυτό που ξέρω είναι ότι υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που τους αποκαλώ "παράγοντες Z ", οι οποίοι βρίσκονται έξω από τον κανονικό τύπο για την υγεία, την ασθένεια και τις επιδόσεις και οι οποίοι πιθανώς συνδέονται με τη μη φυσική πτυχή της ζωής και καθορίζουν τί συμβαίνει σ' εμάς σε μια δεδομένη κατάσταση.
Έτσι, δεν μπορούμε να πούμε κατηγορηματικά ότι ένα συγκεκριμένο είδος προπόνησης ή συμπληρώματος αναγκαστικά θα εξασφαλίσει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Συναίσθημα, διαίσθηση, γνώση και σκέψη (σύμφωνα με το γνωστή ψυχολόγο Carl Jung), θα μας καθοδηγήσουν σε αυτό που είναι πιο κατάλληλο σε μια συγκεκριμένη στιγμή, αλλά μερικά στοιχεία χάους (μη γραμμική αντίδραση σε ερεθίσματα) και αβεβαιότητας πάντα θα υπάρχουν, εμποδίζοντας ή επιβραβεύοντας τις προσπάθειές σας.

** Ο Mel Siff πέθανε από 2η καρδιακή προσβολή το 2004. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 29/01/2002



Δεν υπάρχουν σχόλια: